DANIEL LANOIS – HEAVY SUN

Artiest info
Website
facebook

Label: Entertainment One Ltd. / Suburban

video

Op 19 september 2021 viert de Canadese singer-songwriter, gitarist en producer Daniel Lanois zijn 70e verjaardag. Hij kan echter zeer tevreden terugblikken op zijn carrière in de muziekwereld met een vijftiental albums die onder zijn eigen naam werden uitgebracht, enkele soundtracks voor films en ook zijn werk als producer. Zo producete hij albums van o.a. ‘U2’, Emmylou Harris, Bob Dylan, Neil Young, Peter Gabriel, Bruce Springsteen en Willie Nelson, werk dat als baanbrekend de muziekgeschiedenis mag ingaan, temeer omdat ze drie ‘Grammy Awards’ voor ‘album van het jaar’ hebben opgeleverd, naast nog vier nominaties voor een ‘Grammy Award’, toch de allerhoogste onderscheiding die in de muziekbusiness wordt uitgereikt.

Zijn eerste soloplaat “Acadie” verscheen in 1989 op de markt en de tracks “Jolie Louise”, “The Maker” en “Under A Stormy Sky” uit dat album werden hits in de USA en in Europa. Meerdere nummers van zijn hand werden later gecoverd door andere artiesten, maar hijzelf ging als soloartiest meer en meer op de experimentele toer en zijn songs lagen mettertijd wat minder vlot in het gehoor. Of daar een drastische verandering in zal komen met de release van zijn nieuwste plaat “Heavy Sun”, de opvolger van “Goodbye To Language” uit 2016, valt misschien toch te betwijfelen.

Samen met het voor de gelegenheid samengestelde ‘Heavy Sun Orchestra’, bestaande uit gitarist Rocco DeLuca, bassist Jim Wilson en Hammond B3-organist en gospelzanger Johnny Shepherd (van de ‘Zion Baptist Church’ in Shreveport, Louisiana) brengt Daniel Lanois op dit album elf nummers. Het gaat ook nu weer over een mix van pure soundscapes vermengd met enkele meer hitgevoelige songs. Openingstrack “Dance On”, het funky nummer “Every Nation” en de recentste single “Way Down” (video 1) behoren tot die laatste categorie, terwijl de tweede single “Power”, “Tree Of Tule” en albumafsluiter “Out Of Sight” volgens ons beter als muziek bij films dienst kunnen doen.

Verwijzend naar zijn hit “Under The Stormy Sky” van dertig jaar geleden bracht hij in oktober 2020 de song “Under The Heavy Sun” (zie video 2) als eerste single uit, voorafgaand aan de release van dit nieuwe album. Daniel Lanois speelt gitaar en zingt op alle door soul- en gospelmuziek geïnspireerde nummers en hij doet ook een beroep op vier gastmuzikanten met jazzdrummers Brian Blade en Kyle Crane, bluesbassist Chris Thomas en pianiste Mary Shepherd. Het album werd vorig jaar in maart net voor de uitbraak van de ‘Covid-19’-pandemie opgenomen in Los Angeles, USA en Toronto, Canada.

(valsam)